JP Venus

SUP-Lauta – Kuten varmaankin voi päätellä, SUP-lauta on tärkein väline suppailussa. Lautoja löytyy eri kokoisia, eri materiaaleista valmistettuja ja eri hintaisia. Se, millainen lautaa sopii juuri sinulle riippuu paljolti henkilön koosta ja laudan käyttötarkoituksesta. Nyrkkisääntönä voi pitää, mitä leveämpi/paksumpi lauta sitä vakaampi ja paremmin se kannattelee. Kapeampi lauta on taas nopeampi, mutta ei niin vakaa (helpompi ajaa tyynessä kelissä). Lautoja on myös pumpattavia malleja. Tällöin lautaa voi kantaa mukanaan suurehkossa repussa, rannalla lauta pumpataan muotoonsa. Pumpattavan laudan kuljettaminen on helpompaa, mutta laudan ominaisuudet kärsivät hieman koviin verrattuna. Pumpattavat eivät ole aivan yhtä nopeita tai jäykkiä kuten kovat laudat. Suprentalilla löytyy vuokralle kovia ja pumpattavia lautoja.

Materiaaleina laudoissa käytetään lasi- ja hiilikuitua, puuta sekä pvc:tä. Hiilikuitulaudat ovat kalliimmasta päästä sekä kevyempiä, usein kalliimmat cruiser ja race-laudat on valmistettu hiilikuidusta. Perus, halvemmat ns. ”allaround” laudat on valmistettu puusta, lasikuidusta tai pvc:stä.

Lautojen hinnat vaihtelevat keskimäärin 600 – 2000 euron välillä.NP_Sup_Paddles


Mela
– Meloja valmistetaan muovista, alumiinista, puusta ja hiilikuidusta. Muoviset ja alumiiniset melat ovat halviempia, mutta selkeästi painavampia. Hiilikuitumelat ovat kevyempiä (eron huomaa etenkin meloessa).  Melan pituus tulisi olla noin 30 cm pidempi kuin meloja itse. Joidenkin melojen pituutta pystyy säätämään kun toisten pituus on kiinteä (pituus sahataan sopivaksi).

Race Leash
Leashi – Leashiä eli ns. karkunarua käytetään jottei lauta karkaa kauas jos laudalta sattuu putoamaan. Leashistä on apua etenkin tuulisella kelillä. Retkillä laudan saa myös leashin avulla kätevästi kiinni esim. laituriin.


NP - SUP wetsuitMärkäpuku – Kesällä kun vedet ovat ehtineet lämmitä märkäpuvulle ei ole tarvetta. Jos suppailemaan lähtee kuitenkin heti alkukesästä tai myöhään syksyllä niin märkäpuku lämmittää jos sattuu putoamaan veteen. Märkäpuvut eivät kuitenkaan hengitä kauhean hyvin joten aurinkoisella kelillä sillä tulee nopeasti kuuma. Suppailuun sopiikin paremmin siihen tarkoitetut ohuemmat ja paremmin liikkuvat märkäpuvut/neopreeni asusteet. Ks. lisää SUP-Shopista!

Kattoteline – SUP-lauta ei mahdu normaaliin henkilöautoon, joten kattoteline helpottaa kuljetusta huomattavasti (ellei kyseessä ole pumpattava SUP-lauta). Meiltä voit vuokrata Thulen SUP telinettä johon voit kiinnittää kaksi SUP-lautaa autosi katolle.